Når henrettelser blir underholdning

En pervertert oppfatning av rettferdighet. En sykelig skadefryd. Utløp for en kollektiv hevnlyst eller rett og slett nysgjerrighet. Uansett hva årsaken er, har offentlige henrettelser har vært en del av menneskenes virkelighet i tusenvis av år.

Men kampen er i ferd med å vinnes.

Henrettelser blir utført i en lang rekke land verden over. I noen tilfeller er grensene mellom henrettelser og underholdning vage og flytende. I det siste har tortur blitt underholdning med Jack Bauer i «24». Den siste offentlige henrettelsen i Norge skjedde på 1860-tallet. I USA har de derimot ikke kommet så langt at man har avskaffet denne middelalderske skikken.

Ronnie Lee Gardner er dømt til døden for drap. Fredag blir han etter planen selv skutt og drept.
25 år er gått siden Ronnie Lee Gardner skjøt og drepte en advokat, i et desperat forsøk på å rømme fra varetekt. Natt til fredag skal han lenkes til en stol, få bind for øynene, en blink over hjertet og bli henrettet.

Fredag morgen norsk tid stiller fem anonyme skyttere seg opp med hver sin rifle på snaut åtte meters avstand bak en vegg med luker. De avfyrer skuddene sine samtidig. Én av de fem vil skyte med løsammunisjon, slik at ingen av dem vet hvem som har avfyrt dødelige skudd, skriver CNN.

Torsdag ba Gardner guvernøren i delstaten Utah om en utsettelse av dødsstraffen. Natt til fredag melder imidlertid AP at han har fått avslag. En føderal rett har også nektet å stoppe henrettelsen, som er den første av sitt slag siden 1996.
 
Gardner er dømt til døden for drapet på advokat Michael Burdell, som ble skutt i et rømningsforsøk i 1985. Drapet skjedde i forbindelse med en høring om drapet på bartenderen Melvyn Otterstrom i 1984, som Gardner også er dømt for. – Jeg hadde et veldig eksplosivt temperament. Selv mamma sa det var som jeg hadde to personligheter, sa Gardner forrige uke.

49-åringen mener han har forandret seg, og ber om at dødsdommen blir omgjort. Han forteller at han har et ønske om å hjelpe vanskeligstilte barn. Gardner hadde selv en vanskelig barndom, med mye rus. Allerede fra tiårsalderen begikk han tyverier sammen med stefaren.

Faren til Michael Burdell, Joseph Burdell jr., tror Gardner har forandret seg. – Jeg har hørt at han vil be om forlatelse. 25 år er lang tid, han er ikke den samme, sier Burdell, ifølge AP.

Ikke alle de pårørende er av samme oppfatning. Melvyn Otterstrom var Craig Watsons fetter, og Watson sier følgende om henrettelsen: – Kanskje hans død vil hjelpe de barna å holde seg på den smale sti. Kanskje de ikke vil gjøre noe som gjør at de må henrettes ved skyting.

Den dødsdømte har selv valgt å bli henrettet ved skyting. I 2004 ble giftsprøyte innført som standard henrettelsesmetode, men siden Gardner er dømt før dette, kunne han selv bestemme metoden. Drapsmannen vil fredag bli den tredje dødsdømte som blir henrettet ved skyting i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført i 1976.

Henrettelsen vil ta sted i Utah State fengsel, om lag 30 kilometer sør for Salt Lake City. Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, kaller et «bisart utslag av en for øvrig grufull straffemetode». Men han mener ikke at metoden for avrettelsen er det viktigste.

Det er dødsstraffen i seg selv som må stoppes. Men at det i noen amerikanske stater er sånn at du kan velge den metoden som var lovlig da du ble dømt, gjør det bare mer bisart og sirkusaktig.  John Peder sier han får flashback til henrettelsen av Gary Gilmore i 1977. Etter at dødsstraff hadde vært forbudt siden 1972, valgte Gilmore å la seg skyte.
Kilde: VG Nett. (Atle Jørstad, Vidar Enerstvedt, Roar Dalmo Moltubak)


Leave a Reply